Hajdúszoboszló

Fekvése

Hajdúszoboszló az Alföld északkeleti részén található, Budapesttől 200 kilométerre keleti irányban, Debrecentől 20 kilométernyire délnyugat felé. Határában három tájegység érintkezik egymással: észak-északkeletről a Hajdúhát, észak-északnyugatról a Hortobágy és délről a Nagy-Sárrét, illetve a Berettyó vidéke. Ez az a táj, “ahol az ég a földdel összeér”, nem egyhangú síkság a vadregényes hegyekhez szokott utazónak sem, hisz itt-ott élénkítik a Tisza elhagyott medrei a nádasokkal, vadmadarak ezreivel, erdős ligetekkel. A határ a híres puszta, a “dicső rónaság”. Hortobágy felé kissé lejt, a tengerszint feletti magassága alig 100-110 méter.

Még “folyója” is van Szoboszlónak. A városon átkanyargó Kösely, ami Hőgyes Endre (1847-1906), az innen származó híres orvostudós szerint olyan jellegzetessége a településnek, mint fővárosunknak a Duna. A Keleti-főcsatorna észak-déli irányban 12-14 km-es szakaszon húzódik a város határán. Ez nemcsak az öntözést szolgálja, hanem remek pihenőhelye a természetes környezetben úszni, csónakázni, horgászni, kertészkedni vágyó környékbeli lakóknak és üdülésre érkező vendégeiknek.

Hajdúszoboszló időjárása

Kincse a vidéknek a jó mezőgazdasági területeken, a gázmezőkön és a gyógyvízen kívül a bőséges napfény. Éves átlagban a napfényes órák száma eléri, olykor meg is haladja a kétezer órát, így a klíma igazán alkalmas üdülésre. Hajdúszoboszló tehát Magyarország egyik legnaposabb tájegysége! Az uralkodó szélirány északnyugati.

A Hajdúszoboszlóra utazónak mindig nagy esélye van arra, hogy jó időt fogjon ki. Hiszen 30-40 csupán a téli napok száma 0 °C átlaghőmérséklettel, és 80-85 a nyári napok száma, amikor a hőmérséklet átlaga 25 °C. Hajdúszoboszló és a régió időjárásáról részletes információhoz juthat itt.

A fürdő és parkosított környékének mikroklímája pedig gyorsítja a gyógyulást levegőjének jódos, sós páratartalmával. Ha egészségügyi okokból tervezi az üdülést, Hajdúszoboszló akkor is tökéletes választás!

A város megközelítése

Megközelítése vasúton

Hajdúszoboszló a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vasúti fővonal mentén található. Itt megáll minden gyorsvonat, 6 Inter City-járat, sőt két nemzetközi vonat is. Nyáron közvetlen vasúti összeköttetés van a Balatonnal. A megközelítési lehetőségekről a MÁV 100-as számú menetrendtáblázata nyújt pontos tájékoztatást.

Hajdúszoboszló megközelítése autóúton

A város mellett elhaladó négyes számú főközlekedési útvonal a főváros és Záhony között sok kisebb-nagyobb útvonalat kapcsol össze, jó utazási feltételeket biztosítva azoknak, akik autóval érkeznek az üdülésre. A korszerű hármas autópálya szintén gyorsan elérhető innen például Hortobágy-Tiszafüred-Füzesabony irányában. A távolsági autóbuszjáratok az ország különböző tájegységeit kapcsolják össze a “Csodaforrás” városával.

Megközelítés légi úton

Hajdúszoboszló személyszállító repülőgéppel is megközelíthető a debreceni repülőtér működésének köszönhetően. A város saját reptérrel is rendelkezik, amely kisgépek fogadására alkalmas.

Hajdúszoboszló helyi közlekedése

A helyi közlekedést a vasútállomástól a városközpontba és az üdülőnegyedbe rendszeres autóbuszjáratok és taxik biztosítják kora reggeltől késő estig. Hajdúszoboszló autóbusz menetrendjét megtalálja itt.